Littekens
Littekenvorming is een normale reactie van de huid als er sprake is van een lichte of oppervlakkige huidbeschadiging. Het kan tot 2 jaar duren voordat een litteken gevormd is na een blessure, en het uiteindelijke resultaat is sterk afhankelijk van de vorm, grootte, diepte en locatie van de wond. Nieuw bindweefsel (collageen) wordt aangemaakt om een nieuwe huid te vormen. Deze littekens verwijderen kan ervoor zorgen dat deze huid er weer glad en strak uit gaan zien. Een litteken kan goed worden behandeld door middel van niet-operatieve behandelmethodes zoals, lasertherapie, microneedling of chemische peelings.
De huidtherapeut kan verschillende behandelingen uitvoeren om het litteken soepeler te maken, de genezing te optimaliseren en de structuur en/of kleur te verbeteren. Naar aanleiding van het soort litteken en de klacht kan er een behandeling worden gestart.
Dr Marina Romagnoli - Quanta System
Soorten littekens
Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken waarbij te veel collageen weefsel is aangemaakt. Een hypertrofisch litteken ontstaat circa 3 weken na de verwonding en zal gedurende een periode van een aantal maanden tot een jaar of langer, dikker worden. Een hypertrofisch litteken ligt bovenop de huid en is rood tot lichtroze van kleur. Naast het afwijken van kleur kan het verdikte litteken jeuken en/of pijn doen.
Atrofisch litteken
Atrofische littekens liggen dieper in de huid en zien er vaak uit als putjes. Deze littekens komen vaak wanneer mensen last hebben gehad van acne of waterpokken. Het atrofische litteken ontstaat wanneer het genezingsproces wordt verstoord en er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. De huid is bij een atrofisch litteken dunner als gevolg van een verminderde aanmaak van bindweefsel.
Chirurgisch litteken
Bij alle chirurgische ingrepen ontstaan littekens. Deze kunnen variëren van groot tot klein, verdikt tot verzonken, wit tot rood of paars en al dan niet jeukend of pijnlijk zijn. Bij een chirurgisch litteken is de huidbeschadiging veroorzaakt door een operatie. Hoe groter de verwonding, hoe langer het genezingsproces is en hoe groter de kans is dat er een storend litteken ontstaat. Direct na de wondgenezing zijn bijna alle littekens wat rood en soms iets verdikt. Bij “normale” littekens trekt dit na enkele maanden weg waarna het een wit of huidkleurig strengetje of vlekje in de huid zal worden. Meestal geven deze “normale” littekens weinig tot geen klachten. In sommige situaties kunnen, onder invloed van verschillende factoren, storende littekens ontstaan. Afhankelijk van het soort litteken en de locatie op het lichaam, kunnen deze littekens bijvoorbeeld rood blijven, donkerder en/of dikker worden, gaan jeuken of pijn doen.
Post inflammatoire hyperpigmentatie
Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dat kan van alles zijn: eczeem, pukkels, krasjes, brandwonden. Vooral mensen met een donker huidtype zijn hier gevoelig voor. De kleur van de huid wordt gevormd door pigmentkorrels die in de onderste laag van de huid worden aangemaakt door pigmentcellen (de melanocyten). De pigmentcellen kunnen ook worden aangezet tot het vormen van pigment als er een ontsteking gaande is in de onderste huidlaag, of als er een beschadiging is (krasjes, wonden, pukkels, blaren, brandwonden, irritatie, krabben, na bevriezen van de huid, etcetera).
Acne littekens
Er bestaan 4 vormen van acne littekens; atrofische littekens , hypertrofische littekens, keloïdale littekens en post inflammatoire hyperpigmentatie (pih). Bij atrofische littekens bestaat er een afname van collageen en bij hypertrofische littekens en keloïden is er sprake van een toename van collageen. Bij pih ontstaat er na een ontsteking een bruinkleurig vlekje.
Dr Celina Y. Y. Chuang - Quanta System - Litteken laseren
De behandelingen
Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Welke behandeling geschikt is, hangt af van het soort litteken en de klacht. De volgende behandelingen kunnen worden ingezet om littekens te verbeteren.
- Fractional laser
- Pico laser
- Nd Yag laser
- IPL laser
- Dermapen 4
- Medische peeling
Veel gestelde vragen
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Afhankelijk van het soort litteken zijn er minimaal 4 behandelingen nodig voor het beste resultaat. De behandelingen zijn geschikt voor ieder huidtype- en kleur. De behandelingen kennen een korte downtime met tijdelijke roodheid van de huid, het gevoel van een milde zon verbranding en in sommige gevallen schilfering en korstvorming voor enkele dagen.
Kunnen alle littekens worden behandeld?
Wij behandelen geen keloïd littekens.
Krijg ik de behandeling vergoed vanuit de verzekering?
Niet elke verzekering vergoed littekentherapie, informeer hierover bij uw zorgverzekeraar. Voor acne littekens in het gelaat is een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering mogelijk
Meer vragen? Neem contact op!
Dr Thomas Griffin Jr - Quanta System