Pigmentvlekken verwijderen
Huidskleur wordt bepaald door het soort pigment in de huid. Hierdoor zijn mensen er in alle kleuren. Iedere huid is mooi en uniek! Door een beschadiging of veroudering van de huid ontstaat er helaas ook ophopingen van pigment, zoals het geval is bij pigmentvlekken. U kunt ervoor kiezen deze pigmentvlekken te laten verwijderen. Vertrouwt u het plekje niet? Laat u dan altijd controleren bij een huisarts of dermatoloog.
Ieder mens heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per oppervlakte-eenheid. Of u nou jong, oud, of een lichte of donkere huid heeft. De activiteit van de pigmentcellen en de grootte, rijpheid en hoeveelheid bepalen iemands huidskleur, oogkleur en de kleur van de haren.
Bij de donkere huid bevatten de pigmentcellen veel grotere en meer rijpere pigmentkorrels en zijn de opperhuidcellen voller beladen met pigmentkorrels.
Het ontstaan van pigmentvlekken
Vooral op de zon beschenen gedeeltes zoals uw gezicht, hals, decolleté, armen en handen kunnen pigmentvlekken ontstaan. UV geeft uw huid een mooi kleurtje, maar kan ook leiden tot geconcentreerde vlekken omdat pigmentcellen werkzaam worden door zonnestralen. Het bruine kleurtje is eigenlijk alleen maar een teken dat uw huid zichzelf heeft moeten beschermen.
Als u tijdens uw jeugd of als volwassene verbranding heeft opgedaan zorgt dit ervoor dat er beschadiging optreedt aan de cellen. Dit komt vooral voor als de zonkracht op zijn hoogst is zoals in de zomer of op vakantie. Maar wist u dat het verouderingsproces en vlekken zelfs in de winter, achter glas of met bewolking plaats kan vinden? Zelfs binnen heeft blauw licht van uw telefoon, laptop en iPad invloed!
Vlekken die ontstaan in de diepere huidlagen zijn moeilijker te behandelen, maar vlekken die ontstaan op de opperhuid zijn heel goed te behandelen. De vlekken in de diepere huidlagen worden gestuurd door hormonale invloeden van binnenuit (zwangerschap/melasma, medicatie), wat u nog meer lichtgevoelig maakt. Onze huidtherapeuten informeren u er graag over.
De behandelmogelijkheden
Er is niet 1 standaard behandeling geschikt voor het behandelen van pigmentvlekken. Het soort pigment en de diepte ervan bepaalt welke techniek ingezet wordt. De huidtherapeute/ huidspecialist bekijkt tijdens een intakegesprek graag de huid en zal hier een maatwerk behandelplan voor opstellen. Buiten de behandeling in onze kliniek is het skin-care plan voor thuis ook van zeer groot belang.
Welke behandelingen worden zoal toegepast bij pigmentvlekken:
- Medische peeling
- Dermapen 4
- Picolaser
- Q-switch laser
- Alexandrite laser
- Skincare producten voor thuisgebruik
Veelgestelde vragen
Wat is het resultaat?
Het resultaat van de behandeling hangt af van de conditie van uw huid en hoe uw huid omgaat met het afvoeren van het pigment. De huid blijft zich continue vernieuwen en dit geldt ook voor aangemaakt pigment. Daarom willen wij van TB Medical u erop attenderen dat het verwijderen van pigmentvlekken geen permanente oplossing is.
Soms kan het voorkomen dat de pigmentstoring terugkomt. Het vermijden van te veel blootstelling aan UV-straling, zonlicht en door het gebruik van de juiste SPF kan het resultaat van de laserbehandeling echter verlengd worden.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Tijdens het intakegesprek bekijken we samen of uw wens haalbaar is. We beginnen met de beste persoonlijke behandeladviezen en ontwikkelen vervolgens een op maat gemaakt behandelplan. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van de indicatie en de behandeling(en) geadviseerd door de huidtherapeut.
Wat zijn de kosten?
Bekijk voor de kosten van pigmentvlekken verwijderen en een overzicht van al onze andere behandelingen op onze tarieven pagina.
Soorten pigmentvlekken
Zoals eerder vermeld zijn pigmentvlekken verstoringen in het natuurlijke pigment. Dit soort pigmentvlekken kunnen zich uiten in donkere of juist witte vlekken. Pigment komt voor in verschillende uitingen. De meest voorkomende pigmentvlek soort zijn ouderdomsvlekken. Wij hebben alle soorten even op een rijtje gezet:
- Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker wordt ook wel Melasma genoemd. Dit wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Progesteron en oestrogeen zorgen dat er meer pigmentcellen worden aangemaakt.
Hierdoor kunnen bruine vlekken ontstaan in het gezicht. Een zwangerschapsmasker zit vaak rond de jukbeenderen, rondom de ogen, op de kin, bovenlip of rond de jukbeenderen. Af en toe ontstaan de zwangerschapsvlekken op de armen of in de nek.
Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk, maar het wordt vaak niet als sierlijk ervaren. Het wordt afgeraden om het masker te behandelen tijdens de zwangerschap. Dit verdwijnt meestal vanzelf na de zwangerschap.
U kunt een pigmentcrème gebruiken als het zwangerschapsmasker niet vanzelf verdwijnt. De crème zal ervoor zorgen dat het masker vermindert of zelfs verdwijnt. Echter, er is een kans dat het zwangerschapsmasker bij de volgende zwangerschap terugkeert.
- Lentigo (ouderdomsvlek)
Lentigo, ook wel een ouderdomsvlek of levervlek genoemd, is een veel voorkomende bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit te laten beoordelen door een arts of dokter. Lentiginines (ouderdomsvlekken), ontstaan vooral op plekken op de huid die veel in aanraking zijn geweest met de zon, zoals het gezicht en de handruggen. Ouderdomsvlekken ontstaan vaak bij mensen met een licht huidtype vanaf middelbare leeftijd.
- Pigmentvlekken door huidirritaties
Door huidirritatie, eczeem, wondjes, acne en littekens kunnen witte of bruine pigmentvlekken veroorzaken. Deze pigmentvlekken zijn vaak zeer goed te behandelen en zijn vaak onschuldig.
- Aangeboren pigmentvlekken
Aangeboren pigmentvlekken houdt in dat de pigmentvlekken vanaf de geboorte al aanwezig zijn. Dit kan voorkomen in de vorm van koffievlekken. Deze vlekken hebben een doorsnede van enkele millimeters en komen veel voor in het gelaat. 10% van de bevolking heeft een koffievlek.
- Zonnevlekken
Zonnevlekken komen voor bij ruim 90% van mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Het zijn goedaardige bruine of zwart gekleurde vlekken. Dit wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Zonnevlekken zijn te verminderen of verwijderen.
Pigmentvlekken bij de donkere huid
De huid van donkere mensen bevat meer pigment. Daardoor is de kans op hyperpigmentatie groter dan bij een lichte huid. De verkleuring kan ontstaan door medicatie, irriterende make up, hormonen, puistjes en wondjes. Het is goed om te achterhalen waar de hyperpigmentatie uit is ontstaan.
Heeft u last van acne? Dan is het belangrijk om een milde huidverzorging te gebruiken om het probleem aan te pakken. Zodra de puistjes verminderd zijn, zullen de donkere verkleuringen uiteindelijk verdwijnen. Krab de puisjes niet kapot. Door de wondjes die u dan krijgt vergroot u alleen maar de kans op hyperpigmentatie.
Pigment beschermt de huid tegen UV-straling
Pigment beschermt ons lichaam goed tegen UV-straling. Onder invloed van UV neemt de pigment aanmaak en het aantal werkzame pigment cellen toe. Dit geeft als resultaat van een bruine verkleuring van de huid.
Dit gebeurt als u op vakantie gaat of als u in de zon gaat zitten: pigmentcellen maken pigment aan. Door UV-straling van de zonnebank of zonlicht wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd en soms overgestimuleerd. Als dit gebeurt verbrandt de huid en beschadigd ons DNA. Daarom is het erg belangrijk om uw huid goed te beschermen met zonnebrandcrème.
Pigmentvlekken verwijderen met een chemische peeling
Met een chemische peeling worden pigmentvlekken effectief behandeld en in veel gevallen verwijderd. Een hoogwaardige behandeling zorgt voor bijzonder goed resultaat met een egale huid als gevolg. Deze behandeling kan voor alle ‘normale’ pigmentvlekken, maar ook voor melasma/zwangerschapsmasker en is erg effectief voor het verwijderen/onderdrukken van de pigmentvlekken.
Een peeling is in het bijzonder ontwikkeld voor het verwijderen van oppervlakkige pigmentatie. Dit is geen chirurgische ingreep, maar een cosmetische ingreep. De oorzaak van de pigmentvlekken is daarbij ondergeschikt, waardoor deze bij alle vormen van hyperpigmentatie toe te passen is.
Nazorg
Als ze klaar zijn met de pigmentvlekken behandelen is de nazorg belangrijk. De eerste vier dagen worden de pigmentvlekken eerst donkerder van kleur, omdat de behandeling het pigment naar boven haalt.
Na de vier dagen gaat de huid vervellen en dan verdwijnen de pigmentvlekken ook. Na ongeveer zeven dagen is de huid hersteld. U mag in deze periode make up dragen om de huid te camoufleren.
Na de behandeling mag het behandelde gebied niet in de zon. De huid is op dat moment niet sterk genoeg om te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon.
Pigmentvlekken voor en na
Aanbevolen producten
Het is aanbevolen om dagelijks een zonbescherming te dragen. Gebruik een zonbescherming met een goede factor, zelfs als het bewolkt is. Door overmatig zon ontstaan pigmentvlekken. Dit is de meest voorkomende oorzaak.
Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C ook een zeer positieve werking op het aansturen van pigmentcellen.
Het gebruik van een goede zonbescherming is essentieel als het gaat over pigment. Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C een zeer positieve werking op het aansturen van onze pigmentcellen. Hierover zullen we dan ook advies geven tijdens de behandeling.