Medische tatoeage na een borstlift/ verkleining
Littekens
Tijdens iedere operatie of verwonding ontstaan er littekens. Op de plaats van de beschadiging wordt tijdens het genezingsproces littekenweefsel aangemaakt, de huid is namelijk niet in staat zich volledig te vernieuwen.
Ieder litteken is aan het begin iets rood en vaak ook iets verdikt. Na een aantal weken worden goed genezende littekens langzaam steeds zachter. Na gemiddeld een periode van 1 jaar is het litteken uitgerijpt en blijft er een wit en zacht litteken over. Bij mensen met een getinte (gepigmenteerde) huidskleur wordt het litteken vaak donkerder. Tijdens de genezing van littekens is het verstandig deze te behandelen met een hydraterende litteken crème die bijvoorbeeld Aloë Vera en vitamine E bevat.
Littekens na borstlift/ verkleining
Tijdens een borstlift wordt de tepel omhooggeschoven, deze blijft hierbij wel vastzitten aan het onderliggende klierweefsel, hierdoor ontstaat rondom de tepel een litteken. Ook ontstaan er vaak littekens van de tepelhof naar de tepelplooi (verticaal) en in de borstplooi (horizontaal). Het gevoel in de tepel is vaak tijdelijk minder. In het algemeen is de huid rond verse operatiewonden wat minder gevoelig omdat kleine huid- zenuwtakjes bij operaties worden doorgesneden. Geleidelijk aan herstelt het gevoel zich , maar wanneer de borstklier erg uitgezakt was en de tepel over een grotere afstand verplaatst moest worden, kan het gevoel blijvend minder zijn of heel soms geheel afwezig blijven. Dit is niet voorspelbaar. In sommige gevallen is het pigment (deels) uit het tepelhof verdwenen en kleurt deze meer naar huidskleur. Het verschil tussen de borst en het tepelhof is dan vrijwel niet zichtbaar.
Andere problemen na een borstlift of borstverkleining
Bij een borstverkleining of borstlift wordt de tepel naar boven verplaatst waarvoor kleine bloedvaten en zenuwen moeten worden doorgesneden. Over het algemeen blijft de doorbloeding van de tepel voldoende. Heel soms blijkt de tepel niet genoeg bloed te krijgen na de operatie.
Verstoorde wondgenezing, een nabloeding, ophoping van vocht (seroom), wijken van de wond, afsterven van een gedeelte van het borstweefsel (vetnecrose) of de tepel (tepelnecrose) - dit zijn risico's die een borstlift of borstverkleining met zich meedragen. Hier kunnen wij u bij TB Medical mee helpen!
Ook kan er asymmetrie optreden na een operatie aan de borsten. Vanzelfsprekend wordt er geprobeerd de borsten zo symmetrisch mogelijk te houden/ maken, maar dit resultaat kan helaas niet altijd behaald worden. De vorm en grootte van de borsten en tepels kunnen dan ook van elkaar verschillen. Ook hier biedt de medische tatoeage van TB Medical uitkomst.
Voorbeeld
1. Voor de behandeling bij TB Medical
Hieronder is te zien hoe de tepel ten opzichte van de andere kant een asymmetrie vertoont. De rechtertepel zit een stuk lager dan de linker, dus deze zouden we graag een stukje hoger zien.
2. Na de behandeling bij TB Medical
Op de foto hieronder ziet u hoe wij door middel van pigmentatie de tepel hoger geplaatst hebben, waardoor de asymmetrie nagenoeg verdwenen is. Ze hebben nu optisch dezelfde hoogte. Ook vallen de littekens nauwelijk nog op, doordat de beide tepels zijn ingekleurd met pigmenten.
Voorbeelden
Medische tatoeage
Een medische pigmentatie (tatoeage) kan een zeer mooie oplossing zijn om storende littekens te camoufleren. De pigmentatie kan met huidskleur toegepast worden op de horizontale en verticale littekens, en op het tepelhof met oorspronkelijke kleur van het tepelhof. Het is verstandig littekens minimaal 12 maanden te laten genezen voor deze te laten pigmenteren.
Veel vrouwen niet tevreden met tepeltatoeage na borstkanker
Borstkankerpatiënten worden niet altijd goed geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn voor het zetten van tepeltatoeages. In het afgelopen jaar klopten honderden patiënten aan bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, waar het mogelijk is om een 3D tepelhof te laten maken. Twee vrouwen delen hun verhaal om meer bewustwording te creëren hierover. "De informatievoorziening kan veel beter." (bron: RTL nieuws)