Littekenpigmentatie na transitie
Het proces dat men doorloopt om te leven met het geslacht dat overeenkomst met de identiteit wordt transitie genoemd.
Een transitie is een langdurig en intensief traject van gesprekken, hormonen en uiteindelijk vaak operaties.
Met medische pigmentatie (dermatografie) kan in vrijwel alle gevallen een zeer mooie verbetering gecreëerd worden. Littekens vallen door de huidkleurige pigmentatie veel minder op en ogen zachter. Het is belangrijk dat de littekens volledig zijn genezen voordat wij starten met een pigmentatietraject. In sommige gevallen is een voortraject met bijvoorbeeld microneedling of de Fractionele laser noodzakelijk. Dit is echter niet altijd het geval.
Na het ondergaan van een operatie ontstaan er vanzelfsprekend littekens. Dat littekens altijd iets zichtbaar blijven is een feit. Echter zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om littekens minder zichtbaar te maken.
Zo zijn littekens na het verwijderen/ oplossen van de hechtingen en na volledige sluiting te behandelen met littekencrème, siliconen pleisters, microneedling en Fractionale lasers. Het is belangrijk hier direct mee te starten na wondsluiting. Op deze manier kan het beste resultaat bereikt worden. We zien dat littekens hier vaak zichtbaar van verbeteren.
Helaas herstelt niet ieder litteken naar een mooi dun “streepje”, soms ontstaat er een breder/ dikker/ roder litteken of juist een litteken dat erg wit is (gedepigmenteerd). Dit is ondanks de vele huidtherapeutische behandelingen niet altijd mooi te herstellen. Een afwijkend litteken kan erg onzeker maken, zeker na een intensief transitietraject.
In onze kliniek is een pigmentatiespecialist werkzaam (ook werkzaam in het Ikazia ziekenhuis) maar ook huidtherapeuten en huidspecialisten. Op deze manier creëren wij altijd het beste resultaat voor uw situatie.
Voor een kosteloos consult ben je altijd van harte welkom, we kunnen dan ook een proefstukje uitvoeren. We plannen graag een afspraak voor u in.
Toepassingen
-
Areola- en Tepelreconstructie: Na borstvergroting of borstconstructie bij transgender vrouwen of borstverwijdering (mastectomie) bij transgender mannen, kan een medische tatoeëerder tepels en areola’s creëren of reconstrueren. Dit wordt gedaan om een natuurlijke en symmetrische uitstraling te geven aan de borstkas.
-
Littekencamouflage: Na genderbevestigende operaties, zoals mastectomie of genitale reconstructie, kunnen er littekens achterblijven. Medische tatoeages kunnen helpen deze littekens minder zichtbaar te maken door pigmenten te gebruiken die overeenkomen met de omliggende huid.
-
Pigmentatieherstel: In sommige gevallen kan er sprake zijn van pigmentverlies of kleurverschillen na chirurgische ingrepen. Tatoeages kunnen worden gebruikt om de kleur van de huid te egaliseren, wat bijdraagt aan een meer uniforme en natuurlijke uitstraling.
-
Genitale Reconstructie: Na vaginoplastie of phalloplastie kunnen tatoeages helpen bij het creëren van een natuurlijke uitstraling van de geslachtsdelen door pigmentatie toe te voegen die lijkt op natuurlijke huidtexturen en kleuren.